O zdravotním přínosu luštěnin, zejména fazolí a čočky, se na nás hrnou informace ze všech stran, ale je jen málo strávníků, kteří je zařazují do svého jídelníčku pravidelně. A nemusí to být zrovna o pevnosti vůle, něčeho dosáhnout, zvláště v souvislosti s novoročním předsevzetím, luštěniny jsou totiž velice chutné, jestliže je vhodně okořeníme a upravíme. Kupříkladu takový fazolový guláš může být přímo mistrovským koncertem a pro vyučeného kuchaře je to námět na pohoštění v gurmánském stylu. Problém však tkví v něčem jiném, a sice v antinutričních látkách.
fazole adzuki v bambusové misce

Rostlinná strava obsahuje antinutrienty

Rostlinná strava obecně je ve všech směrech prospěšnější, ale jde o to nejprve eliminovat účinek alkaloidů, lektinů, oligosacharidů a dalších ochranných faktorů, jimiž se rostlinné plody chrání před sežráním „predátory“ zvířecí říše. Pokud by tomu tak nebylo, hrozilo by jim vyhubení. V tomto směru mají živočišné produkty (mléko, vejce a maso) jistou výhodu, jsou lépe stravitelné, jestliže si odmyslíme různé alergie a civilizační choroby.
Stravitelnost obilovin i luštěnin můžeme zlepšit vařením s různými bylinkami, případně s mořskou řasou, ale také nakličováním. Naklíčit je možné doslova cokoli a luštěniny jsou v tomto směru vhodné i pro začátečníky.
směs více druhů fazolí

Fazole adzuki nenadýmají

Odrůdy mungo a adzuki jsou jediné ze všech druhů fazolí, které lze jíst v syrovém stavu, stejně tak jejich klíčky. Klíčením v nich vzroste obsah vitamínů a sacharidy i proteiny jsou pak pro náš organismus lépe využitelné. Adzuki také neobsahují antinutrienty zvané puriny a ty jsou právě příčinou nepříjemného nadýmání, kvůli němuž se fazole stahují z talířů v mnoha domácnostech. A je to škoda, neboť fazole, a odrůda adzuki obzvlášť, velmi výrazně pomáhají k regeneraci ledvin a jistě není náhoda, že jsou jedním z opěrných pilířů Tradiční čínské medicíny.

Published by pcer.cz